Päivä Pääsi Kalliosta

tags: , ,

Päivä pääsi kalliosta.

Photographed at Suomenlinna on Kalevalapaäivä (Kalevala Day).
This is one of my favorite places to visit in Helsinki, Finland.

Image: GrrlScientist, 28 February 2009 [larger view].

Se on seppo Ilmarinen sanan virkkoi, noin nimesi:
"Mitä, lintu, tänne lennit, tulit, kyyhky, kynnykselle?"

Vastasi otus ovelta, virkkoi kyyhky kynnykseltä:
"Tuota lienen kynnyksellä sanomata saattamassa:
jopa kuu kivestä nousi, päivä pääsi kalliosta."

-- Kalevala, Yhdeksäsviidettä runo.

English translation:

"Wherefore comest, dove of good-luck,
What the tidings that thou bringest?"
Thus the magic bird made answer:
"Wherefore come I to thy smithy?
Come to bring the joyful tidings
That the Sun has left his cavern,
Left the rock of many colors,
Left the stone-berg of Pohyola;
That the Moon no more is hidden
In the copper-bearing mountains,
In the caverns iron-banded."

-- Kalevala, "Restoration of the Sun and Moon", Poem 49.

More like this

tags: Suomenlinna, Helsinki, Finland, image of the day Päivä kaunis. Photographed at Suomenlinna on Kalevalapaäivä (Kalevala Day). This is one of my favorite places to visit in Helsinki, Finland. Image: GrrlScientist, 28 February 2009 [larger view]. "Kuu kulta, kivestä pääsit, päivä…
tags: Suomenlinna, Helsinki, Finland, image of the day Pohjolan kivimäkehen. Photographed at Suomenlinna on Kalevalapaäivä (Kalevala Day). This is one of my favorite places to visit in Helsinki, Finland. Image: GrrlScientist, 28 February 2009 [larger view]. Kun oli kuun kulettanunna sekä pÃ…
tags: Snow and sun, Aurinko Ja Lumi, Suomenlinna, Helsinki, Finland, image of the day Aurinko Ja Lumi. Photographed at Suomenlinna on Kalevalapaäivä (Kalevala Day). This is one of my favorite places to visit in Helsinki, Finland. Image: GrrlScientist, 28 February 2009 [larger view].
tags: window, Suomenlinna, Helsinki, Finland, image of the day Suomenlinna. Photographed on Suomenlinna on Kalevalapaäivä (Kalevala Day). This is one of my favorite places to visit in Helsinki, Finland. Image: GrrlScientist, 28 February 2009 [larger view].